Vanliga frågor

Vad är strålningsgolvvärme?
Det lättaste sättet att förstå strålningsvärme är att tänka sig känslan av värme på kroppen från solen en isande kall dag, när temperaturen är klart under noll och det ligger snö och is på marken. I skuggan försvinner känslan av värme då den huvudsakliga känslan kommer från den iskalla lufttemperaturen. Strålningsvärme värmer ett hem eller en byggnad genom strålningsvärme utsänd från ett varmt element eller vattenrör i golvet.

Det värmer täta objekt, som personer och objekt först från golvnivå och uppåt. Den interna lufttemperaturen för strålningsvärmebyggnader kan vara avsevärt lägre än för en byggnad uppvärmd via konvekterad luft , men åstadkomma samma nivå av kroppskomfort. Denna åsikt stöds av American Society of Heating, Refrigerating and Air Conditioning Engineers Radiant Heating Report (ASHRAE – 55-92 2003), vilken bekräftar att testpersoner utsatta för strålningsvärme valde komforttemperaturer i snitt 5,6 grader lägre än någon annan form av uppvärmning.

Jag funderar på olika värmesystem. Kan golvvärme användas för att värma upp hela huset?
Att använda golvvärme för att värma upp hela huset har flera fördelar, allt från minskad energiförbrukning till mer bostadsutrymme då radiatorer inte behövs. I många fall kan golvvärme användas som primär värmekälla så länge som rummen är rätt isolerade. En värmeförlustberäkning behöver utföras för att se hur mycket uppvärmning som behövs för att värma varje rum och om isoleringsnivån gör det möjligt för golvvärme att användas i hela huset. Värmeförlustberäkningar utförs normalt av en byggare, en arkitekt eller en värmeingenjör. Det finns även värmeförlustkalkylatorer tillgängliga på nätet som kan användas om isoleringsnivåerna är kända.
Vad är skillnaden mellan värme från radiatorer och golvvärme?
Radiatorer fungerar i huvudsak genom värmekonvektion, inte strålning. Luft värms upp till en hög temperatur, runt 65–75 oC, och behöver flyttas från radiator till resten av rummet.

Det sker med hjälp av termiska strömmar av varmluft som rör sig till taket, svalnar av och faller för att skapa en luftcykel. Golvvärmesystem (elektriska och vattenburna) utstrålar värme och använder avsevärt mycket mindre energi är radiatorsystem och värmer objekt först i stället för luft.

Är elektrisk golvvärme säkert?
Till skillnad från andra värmesystem fungerar golvvärme utan rörliga delar och exponerade värmekällor. Golvvärme ger en familjevänlig och säker miljö. Inga varma ytor på låg nivå eller hårda metallkanter som är fallet med radiatorsystem och som kan skapa en potentiellt osäker och farlig miljö för små barn, äldre personer och känsliga eller riskutsatta personer.
Kan jag installera golvvärme utan att höja golvet?
Absolut! Våra elektriska värmesystem är bästa valet. Våra system har konstruerats med ett revolutionerande, mycket tunt värmeelement (bara 1,8 mm) för att kunna installera systemet utan att höja golvnivån.
Hur effektivt är golvvärme (strålningsvärme)?
Golvvärmesystem är mycket effektiva eftersom de distribuerar värmen jämnt och milt, vid en låg temperatur, från hela golvytan, och koncentrerar värmen i den undre halvan av rummet. Det förekommer ingen värmeförlust, inget energislöseri och du kan värma de rum du vill, precis när du vill.
Hur mycket kostar det att hålla Warmups golvvärme i drift?
Warmups golvvärme är mycket kostnadseffektivt att använda. Det kostar bara 13p per dag att värma ett badrum av normal storlek.
Kan jag använda Warmups elektriska golvvärmesystem som primär värmekälla?
I hus med CSH-nivå 4 och högre är Warmups golvvärme perfekt anpassat som primär värmekälla. Är ditt hus en äldre fastighet med lägre isoleringsnivåer är det troligtvis bäst att installera en till värmekälla. Det enda sättet att vara helt säker på om du behöver en till värmekälla är att rådfråga en arkitekt eller VVS-specialist som kan göra en värmeförlustberäkning. Vi är här för att hjälpa dig att välja det bästa systemet som möter dina exakta krav.
Kan de övre skivorna på Warmups dubbla underlagsskydd läggas rakt ner på basskivorna enligt samma mönster?
De övre skivorna fästs direkt på basskivorna. Se dock till att varje lager läggs med förskjutna skarvar och arrangeras så att toppskivorna överlappar skarvarna på basskivorna. Detta garanterar ett stabilt flytgolv ovanpå foliemattorna.
Behöver jag klister eller fästmassa för att sätta ihop basskiva och toppskiva?
Basskivan och toppskivan levereras båda med en kontaktfästmassa som binder samman dem. Inget extra lim eller fästmassa bör användas.
Vad är syftet med systemet med dubbla underlagsskydd?
Warmups dubbla underlagsskydd är ett pro system som har konstruerats för användning över Warmups foliematta. Syftet är att ge ett jämnt och sömlöst undergolv, lämpligt för mjuka och elastiska golvbeläggningar som vinylgolv och heltäckningsmatta.
Jag vill testa golvvärmesystemet för att se om det fungerar. Vilka inställningar ska multimetern vara på för att testa golvgivare?
När du testar elektrisk golvvärme och kontrollerar resistansen på värmekablarna ska en multimeter användas för att testa både värmeelement och golvgivare före, under och efter installation genom att använda en ohm-skala. Detta kommer att visa om värmesystemet och/eller golvgivaren fungerar korrekt och att de inte har skadats. För att testa golvgivaren ska multimetern ställas in på 20 000 ohm. Avläsningsresultatet beror på vilken termostatmodell som installerats. Resistansavläsningar för alla våra värmare kan hittas i respektive installationsbeskrivning. Att testa golvvärmesystemet före och under installation är viktigt eftersom det kommer att visa om systemet skadats under installationen. Att testa systemet innan slutlig golvbeläggning installeras ger trygghet genom vetskapen att värmaren fungerar och garanterar att värmaren inte skadats. Skulle värmaren ha skadats under installationen kommer vår SafetyNet™ installationsgaranti att ersätta värmaren utan kostnad; vi tillhandhåller en annan värmare av samma märke och modell under förutsättning att villkoren har mötts.
Hur många Warmup-mattor eller -paneler kan jag koppla till en termostat?
Vår programmerbara 3iE energiövervakande termostat har en amperegräns på 16 A. Du kan ansluta så många mattor och paneler som behövs så länge som antalet ampere inte överskrider denna gräns.