Hem » Golvvärme » Köpguide

Köpguide Golvvärme

Vi vet att du ibland behöver hjälp för att köpa ett nytt värmesystem. Vi vet också de vanligaste frågorna folk har när de funderar på att skaffa sig golvvärme. Därför har vi satt samman den här köpguiden.

Vare sig du letar efter ett värmesystem för hela huset eller vill värma upp ett enskilt rum, talar vår guide om hur golvvärme fungerar och hur systemet kan hjälpa dig att hålla värmen när det är kallt ute.

Hur fungerar golvvärme?

Golvvärme fungerar genom att producera strålningsvärme som distribueras jämnt från golvet och värmer rummet nedifrån och upp. Radiatorer däremot värmer genom konvektion där luft cirkulerar och hettas upp till en hög lokal temperatur.

kostnad golvvärme vs radiator

Med strålningsvärme känner du värmen snabbare och vid en lägre temperatur. Det finns minimalt luftflöde, vilket håller temperaturen lagom och jämn överallt i rummet.

Kommer golvvärme att värma upp mitt rum?

Elektrisk golvvärme har olika uteffekt. Ett högre wattal ger tillräckligt med värme för rum med höga värmeförluster, som glasverandor.

Vattenburna golvvärmesystem ger normalt temperaturer mellan 40 oC och 65 oC, och den faktiska golvtemperaturen blir i snitt 23 oC till 32 oC. I ett rum med höga värmeförluster kan alltså temperaturen justeras för att kännas lagom. Värmeeffekten hos ett golvvärmesystem behöver vara större än värmeförlusterna i rummet det värmer upp för att systemet ska ge tillräckligt med värme. Det är därför viktigt att utföra en värmeförlustberäkning för att garantera att systemet är lämpligt. Beräkningen kan utföras av en arkitekt eller en värmeingenjör, och du får hjälp att välja rätt värmeeffekt för golvvärmesystemet. Är du osäker på värmeförlusten kan du kontakta oss för hjälp att välja rätt system. Det är också bra att installera systemet med tillräcklig isolering, som isoleringsskivor, som minskar uppvärmningstiderna genom att trycka upp värmen till golvnivå och motverka värmeförlust till undergolvet.

Elektriska och vattenburna system

Det finns två typer av system: elektrisk och vattenburen golvvärme. Den förra värmer upp en mycket tunn värmetråd med el, och den senare låter varmvatten cirkulera genom värmerör.

Vilket system som passar dig bäst beror på projektet och dina önskningar. Elektriska system kan vara bättre för mindre rum som badrum och vid renoveringar eftersom golvnivån inte höjs. Vattenburna system är perfekt för större rum eller nybyggen eftersom de monteras i undergolvet.

Kostnader för systemet

Det finns ett antal olika system tillgängliga och golvvärmekostnaderna beror på driftstid, värmeeffekt, rummets storlek och typ av system. Du behöver också en termostat för att styra systemet; den säljs separat. Be oss om en offert över kostnaden för att köpa ett system så återkommer vi med en detaljerad offert för att möta dina krav. Driftskostnaderna beror på energipriser, rumsstorlek, takhöjd och driftstid. En smart termostat, som Warmups 4iE smart WiFi-termostat, kan hjälpa dig att spara pengar.

4iE kan spara upp till 2 000 SEK på energiförbrukningen genom att föreslå smartare sätt att värma hemmet. Vi kan ge information om driftskostnader för en bättre överblick över kostnaden för golvvärme. Fyll bara i detaljerna för en beräkning av driftskostnaderna för golvvärme.

Vad ska du leta efter?

Material

Vare sig du önskar ett elektriskt eller vattenburet system ska du vara uppmärksam på vilken typ av material som golvvärmesystemets värmetråd eller rör är tillverkade i. För elektriska system är fluoropolymer ett mycket tåligt material, vilket ger en tålig och samtidigt mycket tunn värmetråd.

De bästa elektriska golvvärmesystemen är alltså tillverkade av fluoropolymer. När det kommer till rör finns normalt tre typer tillgängliga: PEX-A, PE-RT och PE-RT/AL/PE-RT. Vi rekommenderar PEX-A-rör som är flexibelt, men ändå starkt och motståndskraftigt för böjningar.

Garantier

Även om golvvärme är känt för sin tillförlitlighet när systemet väl installerats, är det viktigt att se till att systemet täcks av lämpliga garantier. Skulle något gå fel under installationen och värmaren eller röret bli skadat är ett nytt system för att ersätta det skadade ovärderligt. Vi erbjuder en SafetyNet™ installationsgaranti på alla Warmups elektriska system och vattenburna golvvärmerör.
Skulle du eller din installatör av misstag skada värmesystemet under installationen ber vi dig skicka tillbaka det till Warmup. Vi ersätter det med en ny värmare av samma märke och modell utan kostnad.
Utöver detta ger vi livstidsgaranti för Warmups löstråd, StickyMat-golvvärmesystem och PEX-A golvvärmerör.

Teknisk support

Ett installerat system ger sällan problem, men det är ändå bra att ha teknisk support tillgänglig. Kanske behöver du installationshjälp, hjälp att ställa in en termostat eller hjälp att använda systemet -, teknisk support varje dag, dygnet runt känns tryggt. Ring vår tekniska support när som helst, dygnet runt på telefonnummer 020-64 94 00.

Lämplig golvbeläggning

Systemet är lämpligt för användning med nästan vilken golvbeläggning som helst inklusive heltäckningsmatta, vinyl-, laminat-, klick-, parkett-, klinkers- och stengolv.

Installation

Systemen kan monteras av en kunnig hemmafixare, men du kan också be en professionell installatör att montera systemet åt dig. Allt elektriskt arbete, inklusive kabling och anslutning av termostaten till värmesystemet ska utföras av en certifierad elektriker .

Letar du efter rätt produkt?

termostat guide wifi smart

Din guide för att köpa termostat

Att skaffa en ny termostat betalar sig. Byter du din gamla termostat till en 4iE smart WiFi-termostat kommer du att se på hemuppvärmning på ett helt nytt sätt.

smartphone golvvärme uppvärmning

Varför behöver du en smart termostat?

Manuella och programmerbara termostater finns fortfarande på marknaden, men smarta termostater som kontrollerar värmen med energibesparande funktioner blir allt populärare. Dessutom är de lätta att använda.