Köpguide Termostat

Att välja rätt styrsystem är avgörande för att se till att ditt värmesystem fungerar effektivt och lätt, på bästa sätt, medan det spar pengar för dig på dina elräkningar. Vår inköpsguide hjälper dig att välja det bästa styrsystemet baserat på dina individuella värmekrav, din livsstil och din budget.

Välj en termostat som fungerar med ditt hus

Det första du tittar på är värmekällan, eftersom inte alla termostater är kompatibla med alla värmekällor. De kan vara lämpliga enbart för golvvärme, enbart för centralvärme eller i visa fall båda. Om ditt hem värms upp med centralvärme ska du begränsa termostaterna du tittar på till de som kan fungera med centralvärme. På samma sätt om du funderar på att styra din golvvärme bör du kontrollera att termostaten är lämplig för användning med det system du har. Senaste tillägget till Warmups termostatsortiment, 4iE smart WiFi Termostat, fungerar för radiatorbaserad centralvärme likväl som för både elektriska och vattenburna golvvärmesystem.

Typer av Termostater

Smart

Smarta termostater är internetaktiverade och är de mest avancerade av termostaterna. De ger överlägsen energi- och pengasparande funktion. Warmups 4iE, till exempel, hittar smarta vägar att värma upp ditt hem effektivt, vilket kan ge besparingar på upp till £378 på din årliga elräkning. Med hjälp av din energianvändardata arbetar 4iE och MyWarmup-portalen tillsammans för att hitta bättre eltariffer från ett antal elleverantörer.

Internetuppkopplingen i smarta termostater följt av MyHeating-appen och lokaliseringstjänster inbyggda i din smartphone gör det möjligt för den smarta termostaten att styra din uppvärmning automatiskt och se till att ditt hem alltid håller perfekt temperatur med så lite energi som möjligt.

Programmerbar

Programmerbara termostater justerar rumstemperaturen automatiskt enligt önskad temperatur och tider. Du kan programmera uppvärmningen till att vara på eller av genom att ställa in måltemperaturer och tider – termostaten tar hand om resten, vilket garanterar att du har rätt temperatur vid rätt tid. Funktioner som Aktiv Energimätning™ som finns i avancerade programmerbara termostater som Warmups 3iE kan spara upp till 10 % av elräkningen genom att hjälpa dig att välja rätt temperatur för ditt rum.

Manuell

Manuella termostater ger mycket simpla temperaturkontroller med begränsade möjligheter att spara energi och pengar. Manuella termostater är bäst lämpade för ytor där värmekraven är likadana alla dagar, t.ex. där det inte finns säsongsbetonade förändringar och där uppvärmning krävs varje dag. Manuella termostater är också lämpliga där det uppvärmda rummet används mycket sällan eller ibland, som ett garage eller trädgårdskontor.

Funktioner att titta efter när du väljer en termostat

Det finns ett antal olika termostater tillgängliga och det bästa valet för dig beror på dina önskemål om användning och funktion. Vi har lyft fram en lista över funktioner som kan vara intressanta när du väljer termostat:

Kompatibilitet

Detta är en av de viktigaste funktionerna, eftersom en termostat är meningslös om den inte fungerar med ditt värmesystem. Kontrollera alltid lämpligheten för ditt värmesystem med tillverkaren.

Fjärrkontroll

Om du är ute och rör dig mycket och vill ha möjlighet att styra värmeinställningarna från varsomhelst är en smart WiFi-termostat bästa valet. Med 4iE får du ett konto på MyWarmup där du kan hantera och övervaka dina värmeinställningar och din energiförbrukning från alla ställen där du har en internetuppkoppling.

Väder och trafikinformation

Om väder och trafik är viktiga faktorer för dig så är 4iE en fantastisk lösning. 4iE visar väderprognoser och trafikuppdateringar, så att du alltid kommer att veta om det blir regn eller solsken och hur trafiken kommer att vara innan du lämnar huset.

Programmerbarhet

Om termostaten är för ett rum som har krav på varierad temperatur och tid som ett badrum, vardagsrum eller sovrum, är en programmerbar termostat ditt bästa val. Med den kan du ställa in olika rumstemperatur vid olika tider. Det gör att du kan undvika att slösa energi genom att värma upp ett tomt rum och ger dig exakt kontroll över dina värmeinställningar.

Display

Att ha en högupplöst display som lyses upp bakifrån gör det enklare att använda termostaten även när det är mörkt. Displayens storlek och dess teckenstorlek spelar också in. Skärmens upplösning är viktig, eftersom lågupplösta skärmar är svårare att använda och inte ser lika estetiskt tilltalande ut på väggen. Mer avancerade termostater som 4iE gör det till och med möjligt för dig att välja bakgrundsbild, vilket ger en personlig touch.

Övervakar energiförbrukning

Att veta var och när du använder energi ger dig bättre kontroll över ditt värmesystem. En termostat som styr värmen automatiskt för dig genom att lära sig dina vanor och rutiner kan garantera att du når lägsta möjliga energianvändning samtidigt som den ser till att du aldrig kommer hem till ett kallt hem.

Unika funktioner

Unika funktioner som reseuppdateringar, möjlighet att ställa in din bakgrundsbild och information om lägre energipriser är alla funktioner som du kan få i en termostat. Behovet av dessa funktioner beror på hur du har tänkt att använda termostaten. Ju mer intresserad du är av att spara pengar och om du vill ställa in olika temperaturer för olika tidsperioder, desto mer sannolikt är det att du tittar på din termostat ofta. Då kan dessa små funktioner kan göra en stor skillnad.

Tillbehör och funktioner för att passa din livsstil

Välj en termostat som gör det möjligt för dig att justera värmeinställningarna för att passa din livsstil. Du kanske vill välja hur ofta temperaturen ska ändras (programmerbar) eller spara pengar genom att välja en termostat som hjälper till att sänka värmeräkningarna (som 4iE).

Köp rätt termostat direkt

Väljer du rätt termostat kan den betala sig själv. Du behöver inte byta termostat särskilt ofta, därför är det ofta bäst att investera i en avancerad termostat av hög kvalitet. När du ska bestämma dig för vilken termostat du ska köpa är det bästa att definiera dina kriterier, undersöka vilka valmöjligheter som finns och välja det som passar bäst för dig.

Vi rekommenderar 4iE smart WiFi-termostat, som värmer hemmet mer effektivt, och sparar upp till 2000 SEK på dina elräkningar.