Golvvärmesystem är osynliga genom sin design. De ger värme med hjälp av elektriska värmekablar eller varmvatten. Ett elektriskt golvvärmesystem värmer ledningar direkt under det färdiga golvet, medan ett vattenbaserat eller vattenbaserat system pumpar varmvatten genom rörledningar direkt under golvet. Båda fungerar av strålande värmevågor som passerar genom golvet till de åkande och möblerna ovanför.

living room with stickymat

Vilket alternativ ska du välja? Det beror på deras slutliga användning. Den här artikeln kommer att diskutera båda typerna av osynliga golvvärmesystem och deras idealiska tillämpningar.

Fördelar med osynliga strålningsgolvvärmesystem

Det främsta skälet till att installera ett golvvärmesystem är dess förmåga att ge jämn värme i hela rummet. Golvstrålningsvärme alstras när de heta elektriska ledningarna eller heta vattnet överför infraröda vågor till rummet ovanför och värmer människorna och möblerna i rummet snarare än luften, ungefär som solen värmer din hud eller kläder en kall vinter dag utan att värma upp luften omkring dig.

Detta gör att golvsystem kan arbeta vid temperaturer 10 grader kallare eller mer än traditionella uppvärmningsmetoder. Att använda infraröda vågor för att ge värmen ger följande fördelar:

 • Varma fötter. När dina fötter är varma känner du dig varmare överallt.
 • Jämn värmefördelning som eliminerar varma och kalla punkter.
 • Det finns inga fläktar i ett strålvärmesystem, så det är tyst värme.
 • Renare luft att andas – Forcerade luftugnar stör dammet och allergener i ett rum och återcirkulerar det sedan i hela hemmet och hamnar i dina lungor.
 • Snabbare uppvärmningstider.
 • Lägre elräkningar eftersom systemet arbetar vid en lägre temperatur.

Typer av osynliga strålningsgolvvärmesystem

electric vs water ufh cutaway

Hydronisk golvvärme

Hydroniska system är vattenbaserade och kallas ibland för våtgolvvärme när de läggs i betong. De består av en panna som värmer vattnet och fördelar det under det färdiga golvet genom en serie rör som värmer upp rummet. På grund av rörens tjocklek läggs hydroniska system ofta i betong med det färdiga golvet ovanpå.

Den typiska installationen av ett vattenbaserat system är nybyggnation på första våningen, med en gjuten platta. På grund av storleken och komplexiteten hos hydronisk golvvärmeinstallation, rekommenderas den inte ofta för små rum eller andra eller tredje våningar. Du måste ge extra tid för systemet att testas innan du häller betong över det för att säkerställa att det inte finns några vattenläckor. Även om den initiala installationen är kostsam, är den billigare att driva än elvärme i det långa loppet.

Elektrisk golvvärme

Elektriska golvvärmesystem är osynliga över och under rummet. Det finns inget behov av en panna eller pumpar, eftersom hela systemet kan placeras ovanför undergolvet. Elektrisk strålningsvärme kan vara “våt” om den täcks av tunna murbruk för en kakelinstallation, eller sätts in i plattan under den första konstruktionen. Det kan också vara ett torrt system som sitter i en foliematta som kan läggas under matta, LVT eller laminatgolv. Mattorna eller lösa kablar är lätta att installera och är perfekta för 1- eller 2-rumsrenoveringar.

stickymat cutaway

Den mest kontroll du har med vanliga värmeenheter kallas zonvärme/kyla. Även om detta är att föredra för att värma eller kyla hela huset samtidigt, ger elektrisk golvvärme dig flexibiliteten att styra enskilda rum. En smart termostat som är ansluten till systemet kan programmeras för att värma upp ett rum vid maximal användning och hålla det svalare under resten av dagen. Detta kommer att resultera i avsevärda energibesparingar utan att snåla med komforten.

Använder både hydroniska och elektriska osynliga värmesystem

snowy house with underfloor heating throughout

Om du håller med om att golvstrålningsvärme är det bästa systemet för komfort och energieffektivitet, då kan ett blandat eller hybridsystem vara lösningen för ditt hem. För bostäder med källare eller tvåvåningshus på en platta kommer ett vattensystem att vara det bästa alternativet för första våningen, eftersom alla rör kan dras i betongen där det kommer att vara osynligt. Installationen av det elektriska systemet är enkelt och kan anpassas utifrån golvbeläggningen i varje rum.

Hitta rätt osynligt värmesystem med alternativ för uppvärmning av golvvärme

woman walking on underfloor heating

Warmup har utvecklat golvvärmesystem i mer än 25 år och används av proffs i över 70 länder runt om i världen. Vi erbjuder osynliga värmelösningar för nästan alla typer av färdiga golvmaterial:

  • Trä
  • Matta
  • Vinyl
  • Lyxig vinyl kakel
  • Keramik och sten
  • Laminera
  • Konstruerat golv

Våra mest populära system är:

StickyMat – Denna matta är endast ⅛” tjock och höjer bara golvet ⅛” tum och kan användas med nästan vilken golvfinish som helst. Den är bäst för rum med vanliga mått och har en självhäftande baksida för snabb montering.

DCM-PRO – Designad för att gå under keramiska plattor, är denna matta tillverkad på ett sådant sätt att det förhindrar att undergolvet rör sig från att spricka plattan som är fäst på mattan. Lös kabel dras genom kanaler i mattan, så att du bara kan värma upp de användbara ytorna på golvet.

WLFH – Används i första hand i stora öppna utrymmen under flytande golv, såsom mattor, laminat och konstruerat trä.

CABLE – Används i färska betonggjutningar, såsom källarplattor och uppfarter, men är också lämplig att lägga på gammal betong med minst 2” gjutning över den.

Kontakta oss idag och låt oss hjälpa dig att välja det bästa systemet för ditt projekt.

Categories : Golvvärmesystem