Funderar du på att ge värme till ditt hem med golvvärme? Att känna till värmeeffekten från ett nytt värmesystem är viktigt för att säkerställa att ditt utrymme värms upp korrekt, så i den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om värmeeffekten från golvvärme och de faktorer som kan påverka detta. Du kommer att lära dig om:
- Kraften hos golvvärmesystem och effekten av rumsstorlek
- Hur isolering ökar värmeeffekten i ett system
- Hur en termostat hjälper till att kontrollera temperaturgränser
- Hur golvmaterial kan påverka värmeeffekten
- Hur man förhindrar att termisk blockering minskar värmen
Vad är effekten av golvvärme?
Warmup erbjuder både elektrisk golvvärme och vattenburna golvvärmesystem och den maximala effekten för dessa system anges normalt i watt per kvadratmeter. Om ditt golv är välisolerat och du har ett någorlunda modernt hem, behöver effekten vanligtvis vara mellan 65-85W/m² för att ge önskad värmeeffekt. När det kommer till val av golvvärme specificeras vanligtvis ett 150-200W/m² system då systemet inte kommer att vara i drift kontinuerligt, vilket innebär att om ett system vanligtvis är igång hälften av tiden som rummet används är strömförsörjningen hälften av systemets watt. Vilket betyder att ett 150W/m²-system vanligtvis ger 65-85W/m² per timme. Detta hjälper till att minska uppvärmningstiderna och ger en mer energieffektiv uppvärmningslösning.
Hur kommer storleken på mitt rum att påverka värmeeffekten?
Storleken på den uppvärmda golvytan (vilket är den yta av golvet som värms direkt av ett golvvärme) är direkt kopplad till värmeeffekten eftersom ju större yta desto högre blir systemets maximala värmeeffekt. Storleken på den uppvärmda golvytan i förhållande till den totala rumsstorleken påverkar dock även denna effekt, eftersom ju större rummet är, desto högre värmeförlust. Om den uppvärmda golvytan är betydligt mindre än den totala golv- eller rumsstorleken (mindre än 80 % av ytan) kan det vara svårt för ett värmesystem att skapa tillräckligt med värme för primär uppvärmning om inte bostaden är välisolerad.
I vissa rum, som badrum och kök, är stora delar av rummet täckt av fast inredning som badkar eller inbyggda skåp. Eftersom golvvärme inte bör monteras under permanent inredning kan under dessa omständigheter endast mindre delar av golvytan värmas upp vilket också kan påverka värmeeffekten. Vi erbjuder en rad värmelösningar speciellt utformade för att ta med värma upp badrum.
Hur hjälper golvisolering med värmeeffektnivåer?
Värmeeffekten för ett golvvärmesystem kan ökas avsevärt genom att installera högkvalitativ golvisolering tillsammans med ditt system. Isolering förbättrar ett systems prestanda, förbättrar uppvärmningstiderna och säkerställer att värmen som produceras av systemet inte försvinner ut från utrymmet. Beroende på vilken typ av värmesystem du installerar, kan isolering monteras omedelbart under elvärmemattan eller kabeln, användas som en yta för att installera golvvärmerör eller läggas under ett lager av avjämningsmassa.
Att öka den totala isoleringsnivån är ett bra sätt att minska värmeförlusten i ditt hem och uppnå ett lägre värmeeffektbehov. Att tilläggsisolera fönster, tak och ytterligare golvisolering är alla bra sätt att hålla värmen inne och kommer att sänka värmeeffektbehovet för alla värmesystem. Vill du lära dig mer om värmeförluster i ditt hem? Rläs vår expertartikel för att upptäcka allt du behöver veta.
Kommer en termostat att hjälpa till med värmeeffekten?
Noggrann temperaturkontroll är avgörande för att säkerställa rätt värmeeffekt för ditt hem – ju högre önskad rumstemperatur, desto mer värmeeffekt behöver du för att nå temperaturen. Detta är relevant i utrymmen där den önskade rumslufttemperaturen är relativt hög, säg 23°C grader (jämfört med en typisk rumstemperatur på 21°C) eftersom dåliga termostater eller dåligt installerade termostater kan leda till under- eller överhettade rum. Warmup Smart Termostat erbjuder inte bara exakt kontroll utan dess innovativa teknik kan också spara dig pengar på din energiräkning.
Kommer min golvbeläggning att påverka värmeeffekten?
Förhållandet mellan UFH värmeeffekt och din valda golvfinish är en viktig faktor. Alla golvbeläggningar ska inte värmas till den temperatur som krävs för golvvärme så det är viktigt att välja golvmaterial som är kompatibla med golvvärme.
Täta och solida material som klinker och sten har en god värmeledningsförmåga vilket gör att värmen bättre kan överföras från värmesystemet till golvytan. Klinker och sten kan värmas upp till 29+°C för att ge en högre effekt. Mjukare golvmaterial som trä, laminat och linoleum har en jämförelsevis dålig ledningsförmåga och bör endast värmas till 27°C. Om din valda golvyta endast tillåter en golvtemperatur på 27°C grader och värmeeffektbehovet är högre än vad som kan uppnås med detta, kan du överväga att byta golvmaterial för att ett golvvärmesystem ska fungera som primär källa av värme. Om du installerar golvvärme i ett litet rum med en relativt liten uppvärmd golvyta är det bäst att välja högledande golvyta. Beroende på områdets värmeförlust kan det också bli nödvändigt att använda en sekundär uppvärmningsform för att öka värmeeffekten. I badrum är handdukstorkar och väggvärmare en bra idé eftersom de bidrar till den nödvändiga värmeeffekten.
Vad är termisk blockering och varför spelar det roll?
När du har sett till att ditt nya golvvärmesystem ger tillräckligt med värme för ett utrymme är det avgörande att du inte blockerar värmen som avges – detta kallas termisk blockering. Isolerande och värmeblockerande material, som tjocka mattor och tunga, stora möbler kommer avsevärt att hindra systemets prestanda. Så det är bäst att tänka på din slutliga inredningsdetaljer i ditt hem när du installerar ett nytt värmesystem.
Vår lättanvända offertverktyg för vattenburen golvvärme kan beräkna värmeförlusten i ditt rum och hjälper dig att hitta den perfekta värmelösningen för ditt hem. Om du har fler frågor om golvvärme, besök vår Golvvärme FAQs och ta reda på allt du behöver veta.