Att äga ett äldre hus är att ta hand om ett stycke historia. De utstrålar charm och har en karaktär som är svår att uppnå i nybyggt.  Att värma upp ett äldre hem kan dock vara en utmaning: 

 • Ständig justering av termostaten upp eller ner för att försöka hålla en jämn temperatur 
 • Höga kostnader för att underhålla den gamla utrustningen 
 • Extremt höga räkningar på vintern 

Tack vare de moderna framstegen inom elvärme kan du lägga till en effektiv, ljudlös och ren värmekälla utan att ytterligare utrustning som tar upp utrymme på vinden eller i källaren. 

Utmaningar med uppvärmning av ett äldre hus 

Luftläckor är fienden för alla värmesystem och för att hålla den borta måste man veta hur den kommer in. Om du ska uppgradera din befintliga värmekälla kan det också vara en utmaning att hitta utrymmet för det. 

Dålig isolering 

Glasfiberisolering blev populär på 1930-talet och utvecklingen har fortsatt mot bättre isolering. Men i många äldre hus  krävdes  inga byggnadsinspektioner och installation av isolering ansågs vara ett alternativ, inte en nödvändighet. 

Värmeförlusten genom en oisolerad vind kan vara så hög som 40 %. Det finns andra komplikationer som kan uppstå till följd av dålig vindsisolering: 

 • Fuktansamling på vinden 
 • Skador på takbeklädnad 
 • Mögel- och svampangrepp 

Om väggarna i ditt hem inte är ordentligt isolerade kommer problemen att förvärras. 

Vinddrag 

Ett underisolerat hus förlorar värme genom konvektion, konduktion och strålning. Värmeförlust från drag i fönster, väggar och ventiler i ytterväggarna beror på konvektion. Den kalla luft som kommer in i huset värms upp av luften i huset och stiger upp till taket. Om taket inte är isolerat fortsätter den värmen att flyta ut ur bostaden. 

Utrymme för utrustning 

En viktig fråga när det gäller att uppgradera din värmekälla är var den ska placeras? De flesta äldre hus byggdes inte med extra rum, så det kan vara en utmaning att hitta en plats för ett värmesystem. Om du inte är villig att offra ett befintligt rum för att installera en värmeenhet kan dina alternativ vara begränsade. 

5 strategier för effektiv uppvärmning av ett gammalt hus 

Alla äldre bostäder behöver några justeringar för att bli energieffektiva. De flesta av dessa “fixar” är enkla och kostar inget, men de bör göras innan du installerar ditt nya värmesystem för att säkerställa att det fungerar optimalt. 

1. Uppgradera isoleringen

Det är enkelt att isolera vinden. En stor del av värmen i hemmet går ut genom vinden, så det är klokt att åtgärda detta område först. Du har 3 alternativ som kan göras utan att anlita en yrkesman: 

 • Lösullsisolering 
 • Isolerskivor 
 • Båda 

Det kan vara ett helgprojekt och du kan spara pengar på dina vinterräkningar. 

Om dina väggar är dåligt isolerade har du två alternativ för att åtgärda detta. Om du renoverar hemmet och det finns med i budgeten kan du ta bort gipsväggarna och installera glasullsskivor i hela hemmet. Om det inte är ett alternativ att ta bort det färdiga väggmaterialet kan du få isolering inblåst i hålrummet i väggen. Detta kan göras som ett gör-det-själv-projekt eller av fackmän. Ett korrekt isolerat hem kommer att ge ditt värmesystem fler års livslängd och öka återförsäljningsvärdet på ditt hem. 

2. Se till att fönster och dörrar är ordentligt tätade

Ett område som ofta glöms bort är fönster och dörrar: täta runt de yttre skikten och lägga till skumisolering på insidan. Det är enkelt att lägga till fogmassa på utsidan och kräver inte att man tar bort någon klädsel. Men för att lägga till isolering runt fönster och dörrar från insidan måste du ta bort listen. Det kommer att kräva en viss ansträngning, men vinsten är ett varmare hem för mindre pengar. 

3. Installera golvvärme

Ett alternativ är att installera elektrisk golvvärme. Genom att värma upp hela golvet värms personer och innehåll i rummet upp utan att luften i rummet överhettas. Det behövs inget extra utrymme eftersom den fungerar direkt under golvet och du förlorar mycket lite rumshöjd – normalt mindre än en tum. Elektrisk golvvärme ger: 

 • Bekväm och tyst värme 
 • Effektiv drift på lång sikt 
 • Inget underhåll 
 • Lägre månatliga elräkningar än andra system 
 • Enkel installation 

En gång i tiden var elektrisk golvvärme ett ineffektivt alternativ och en onödig lyx, men nu är det tillgängligt för de flesta husägare. 

4. Installera en smart, programmerbar termostat

Elektriska golvvärmesystem är ett effektivt sätt att ge extra värme till ett rum eller till hela hemmet. Genom att lägga till en smart, programmerbar termostat till ditt system får du fördelen av att ha automatisk zonstyrd uppvärmning. Den smarta termostaten reglerar inte bara temperaturen, den lär sig också hur ditt rum värms och kyls och reagerar på förändringar genom att använda exakta på- och avstängningstider för att optimera rummets komforttemperatur. En programmerbar termostat aktiverar endast golvvärmen under de tider du använder rummet, till skillnad från andra system som värmer upp alla rum i huset under varje cykel. 

5. Granska och optimera energianvändningen

Som ett sista steg för att optimera din energianvändning kan du göra en professionell energibesiktning av ditt hem, som kan identifiera källor till luftläckage och värmeförluster och även ge dig en plan för hur du ska åtgärda de problem som upptäcks. 

Du kan dock göra din egen granskning genom att noggrant kontrollera om det finns luckor vid golvlister och runt ytterdörrar. Kontrollera regelbundet tätningslisterna på dörrar och fönster och byt ut dem vid behov. Se till att du använder energisnåla glödlampor och att lamporna är släckta om du inte befinner dig i rummet. Inspektera husets utsida för att se om det finns uppenbara sprickor där luft kan tränga in. 

Välj golvvärme för bästa resultat 

När man överväger alla alternativ för att uppgradera ditt gamla hems värmesystem är elektrisk golvvärme det bästa alternativet, eftersom: 

 • Det är tyst och säkert. 
 • Det finns inga rörliga delar att underhålla, och damm och allergener minimeras i ditt hem. 
 • Priset är konkurrenskraftigt jämfört med andra jämförbara system. 
 • Det är en utmärkt lösning för ett enskilt rum eller hela huset. 

Warmup är vi specialiserade på golvvärmeteknik och har utvecklat produkter som förutom överlägsen prestanda även är lätta att installera. Våra garantier är de bästa i branschen och vår webbplats gör det enkelt att välja ett golvvärmesystem. 

Kontakta oss idag för en kostnadsfri offert eller prata med vår kundtjänst för att se hur Warmup kan vara din lösning för uppvärmning av hemmet. 

 

Categories : Golvvärmesystem